Picture
APA MARINA

Se cunoaste faptul ca apa de mare contine aproximativ 96,5% apa si 3,5% diferite saruri  (adica 35 parti la mie). Pentru determinarea concentratiei se folosesc instrumente de masurare care se gasesc in comert. Din cei 3,5% predomina clorura de sodium si sulfatul de magneziu cele doua saruri determina concentratia salinitati . In apa de Ocean intalnim o salinitate medie de 35ppt si o greutate specifica de aproximativ 1.0264. In acvarii se recomanda o salinitate ceva mai mica 1.021-1.024 in acvariile de pesti si 1.024-1.026 in acvarii de recif .Temperatura apei din acvariu are un efect redus asupra salinitatii dar uneori provoaca mici erori in precizia masurari.
Apa  este cel mai important element din acvariul dvs si trebuie sa aibe anumite calitati, acestea se pot obtine printr-o filtrare corecta si prin adaugarea periodica in apa a unor elemente necesare pentru mentinerea si dezvoltarea organismelor din acvariu .Folosirea unui tip de apa neadecvat creste riscul neplacerilor si este indicata folosirea apei de osmoza inversa(RO) si a unei sari artificiale de calitate . Mentineti salinitatea la parametrii normali

(in functie de animalele care populeaza acvariul)

CIRCULATIA SAU CURENTII
Pentru a realiza o buna circulatie a apei , in acvariu este indicata folosirea pompelor de capacitate mai mare .
Acvaristii experimentati aseaza pompele in colturi opuse una sus una jos si pozitionate fata /spate .
Se pot evita zonele moarte prin folosirea de pompe alternante  care isi schimba sensul la cca sase ore .
Nevertebratele au nevoie de curenti mai puternici ,starea lor de sanatate depinde de acest lucru.


  PH-UL IN ACVARIU MARIN

Nivelul pH-ului intr-un acvariu marin trebuie sa fie o preocuparea majora a acvaristului.Majoritatea pestilor suporta pentru perioade scurte modificari ale pH-ului ,dar nevertebratele tolereaza mai greu aceste oscilatii. In acvaristica marina se recomanda un pH de 8.0 - 8.4 .
PH-ul este, de fapt măsura de aciditate sau alcalinitate în apă.  7 este considerat a fi pH neutru - nici acid, nici alcalin. Orice  pH peste 7 este considerat a fi alcalin, în timp ce un pH sub 7 este acid.

PH-ul apei naturale de mare nu se schimba.  Acest fapt se datoreaza  substanţelor  chimice care sunt prezente in apa  cum ar fi bicarbonatul, calciu, carbonat de borat  şi hidroxidul, ( KH , dKH ) toate acţionează  natural ca niste "tampoane" care opresc  scăderea pH-ului.
-Cand intr-un acvariu pH-ul incepe sa creasca putem remedia acest lucru adaugand solutii de scadere a pH-ului (existente in comert)
sau putem adauga in apa otet sau suc de lamaie
-Cand intr-un acvariu pH-ul incepe sa scada ( aceasta este tendinta intr-un acvariu marin) indica faptul ca elementele prezentate mai sus nu mai sunt  in aceeasi concentratie.  Aceste substante sunt asimilate si  de anumite vietati din acvariu. Un alt motiv este o concentratie prea mare de CO2 sau dioxid de carbon, acizi azotici şi acizi organici . Putem remedia pe moment acest lucru adaugand solutii de crestere a  pH-ului (existente in comert) sau adaugand in apa bicarbonat de sodiu.Cea mai indicata metoda este : adaugarea periodica de calciu, iod, alte  oligoelemente şi suplimente esenţiale .Folositi un dozator automat si un kalkwasser "reactor de calciu",CO2,schimburile partiale
(dar  regulate minim 10% saptamanal) de apa , eliminarea rezidurilor din apa sau din sistemele de filtrare
   Viaţa marina într-un acvariu de recif este puternic dependentă de  constanta pH-ului .
În general, nivelurile de pH-ul care variaza intre 8.0 - 8.4 , sunt acceptabile în acvariile cu apă sărată.  Dar, acvarile  de recif tind să fie un pic mai sensibile ,nivelul  optim al pH-ului este  8,3 - 8,4.
Tratarea apei cu prea multe substanţe chimice şi produse comerciale nu este recomandată. 
 În cazul în care  pH-ului într-un acvariu de recif fluctueaza , acest lucru arată că anumiţi parametri de apă pot  pune în pericol viaţa locuitorilor din acvariu. 

Utilizarea  kiturilor  de  măsurarea a  pH-ului  in acvariu este o necesitate pentru toate tipurile  de acvarii marine .

CALCIU IN APA MARINA
(dGH:KH)
MENTINEREA LA UN NIVEL ADECVAT AL CALCIULUI IN ACVARIU MARIN
Acest nivel in acvariu marin trebuie sa fie de 380 – 450 ppm iar in acvariu de recif 420 -500 ppm .
Pentru mentinerea acestor valori in acvariu trebuie in primul rand sa cunoastem valoarea exacta din acvariu.
Acest lucru il putem afla folosind kituri de testare din comert.

Exista mai multe moduri de mentinere a acestor valori pentru acest lucru se poate  folosi : reactor de calciu , Kalkwasser  si aditivi .
Consideram ca cel mai bun mod de mentinere a calciului in acesti parametri este folosirea unui reactor de calciu.
Pentru detali Reactor calciu(click aici)