Apa salmastra



In mediul natural apa salmastra ( salcie) se afla in apropierea coastelor ,aceste zone fiind mai mult sau mai putin influentate de maree.

oligomixohaline (1-6 g/l),In functie de zona anotimp sau clima salinitatea poate oscila. Se poate obtine acset tip de apa folosind saruri artificiale pentru acvaristica marina. .Densitatea unei ape salcii este de aproximativ 1,012-1,015 (valoare indicata in acvaristica) aceasta valoare se poate masura cu un reflectometru.
Tehnic vorbind nu avem nevoie de echipamente spciale fiind suficiente cele pentru acvaristica de apa dulce
(atentie insa la partile metalice  acestea oxideaza mai repede).
Temperatura indicata in acest tip de acvariu este de 22-28 C .
La decorarea acestor acvarii se pot folosi si anumite tipuri de plante care accepta o salinitate usoara
(acestea trebuiesc aclimatizate cu acest tip de apa prin crestere progresiva ).
Tipuri de plante ce se pot aclimatiza in apa salcie: Anubias,Acorus,Ceratophyllum,Crassula aquatica,Crinum natans,Cryptocoryne ciliata ,Myriophyllum spicatum ,Valisneria americana ,Vesicularia dubyana.
Apa salmastră este apa cu salinitate scăzută , întâlnită în special în zonele unde un fluviu se varsă în mare sau ocean.
Din punct de vedere al salinității, apele salmastre se încadrează în categoria apelor mixohaline cu trei diviziuni: 

oligomixohaline (1-6 g/l)
mezomixohaline (6-18 g/l)
polimixohaline (18-30 g/l).
Apa salmastră este constituită dintr-un amestec în proporții diferite de apă de mare (apă sărată) și de apă dulce. Apele salmastre, de mică întindere, prezintă de obicei, mari variații de salinitate, din pricina ploilor, aportului râurilor, mareelor și evaporării.
După originea lor apele salmastre pot fi de tip marin, de tip geologic și de evaporație:
  • Apele salmastre de tip marin sunt ape marine îndulcite prin aport exterior de ape cu conținut redus de săruri minerale. Scăderea salinității apei de mare are loc prin aport de ape fluviale, ape de precipitații sau ape provenite din izvoare freatice.
  • Apele salmastre de tip geologic sau de zăcământ sunt ape provenite din izvoare sau precipitații care sau acumulat în depresiuni ale scoarței bogate în zăcăminte de tip sedimentar. Așa sunt apele care umplu cuveta unor foste saline.
  • Apele salmastre de evaporație sunt ape situate în regiuni aride, lipsite de precipitații, care în perioada de vară datorită unei evaporații puternice își măresc concentrația de săruri dar are loc și o schimbare a raporturilor ionilor dominanți.
Apa salmastră se întâlnește mai ales în mările nordice și în Oceanul Arctic, dar și în unele lacuri. Poate rezulta și din procese antropice, ca produs secundar de la centralele energetice osmotice.
Termenul salmastru vine de la cuvântul latinesc salmacidus care definește un gust apropiat de cel al apei de mare.

Picture