FILTRAREA IN ACVARIU DE APA DULCE

Prin filtrare intelegem modalitatea de pastrare a apei in parametrii optimii   si lipezimea apei lucru ce este urmarit de orice acvarist.
Alegerea filtrului este o decizie grea datorite marii oferte din piata dar un factor important in luarea acestei decizii este marimea acvariului si de animalele care populeaza acvariu De ce aveţi nevoie de filtrare ?

  Într-un mediu închis parametri chimici ai apei pot oscila foarte brusc acest lucru nu este indicat , oscilatiile pot fii reduse ( nu evitate ) prin filtrarea apei . Parametrii apei sunt influentati de descompunerea in apa de materii organice ( pestii ,plantele moarte , excrementele , resturile de hrana etc )  aceste resturi organice produc reactii chimice toxice pentru animalele din bazinul dvs. Din aceasta cauza, păstrarea acvariu este în mare parte practica de monitorizare şi de corectare . Cele mai importante instrumente care există în acest scop sunt filtrele pt.  acvariu.
Principiile de bază ale  filtrarii in  acvaristica de apa dulce .
Deci prin filtratre intelegem :
1 -  eliminarea toxinelor ce provin din descompunerea .
2 -   eliminarea resturilor (fizice)

3 -  eliminarea substantelor chimice
( apa de la robinet contine aditivi toxicii pentru pesti, plante; medicamentele folosite la tratarea bolilor)
daca primele doua puncte nu se pot evita la punctual 3 putem spune ca aceasta apare doar in situatia in care se utilizeaza medicamentatie sau shimburi de apa fara ca aceasta sa fie pregatita in prealabil.
Filtrarea biologica
Acest tip de filtrare il putem considera unul essential pentru acvariu .
Aceasta filtratre va avea loc in orice acvariu datorita bacteriilor care se formeaza in apa, materiale filtrante , decoruri etc .  
Ciclul nitrogenului NH3 ( azotului ) intr-un acavriu
Atunci cand resturile organice se descompun produc ammoniac ( acesta este nociv chiar letal in cantitati mari pentru pestii din acvariu dvs). Amoniacul este principalul motiv care duce la decesul pestilor in acvariile noi .Aici intervine rabdarea acvaristului , multi acvaristi incepatori se grabesc si introduc pestii in acvariu fara ca ciclul azotului sa fie gata .  Ciclarea poate fii grabita prin utilizarea de substante din comert special create pentru acest lucru ,sau prin introducerea in acvariu a 2-3 pesti rezistenti care sa inceapa producerea amoniacului .

prin introducera in apa a unei cantitati de hrana pentru pesti ( aceasta prin descompunere elibereaza amoniacul necesar ciclari) sau chiar prin adaugarea de ammoniac in apa .Toate aceste metode se pot folosi doar daca nu avem pesti in acvariu .
Prin ciclarea acvariului intelegem : formarea in acvariul si filtrul dvs a unor bacteii (aerobe ) . Aceste bacterii transforma amoniacul in nitrati NO2  ,aceasta transformare este intalnita sub numele de “ nitificare “ dupa aceasta etapa urmeaza transformarea nitrtilor in nitratiti  NO3 acestia sunt mai putin toxici dar in cantitati mari si ei pot fi letali. Nitratii pot fi redusi prin schimburi de apa periodice ,eliminarea resturilor de hrana , prin folosirea de materiale filtranete (ca suport pentru bacterii ) ,oxigenare optima si nu in ultimul rand o suprafata mare pentru shimbul de gaze .
Filtrarea mecanica
Acest tip de filtrare este foarte important pentru acvariul dvs. aceasta fultrare indeparteaza resturile din apa acvariului aceasta devenind mail impede  dar mai important decat acest aspect este indepartarea particulelor care ar putea “bloca” filtrul biologic distrugand bacteriile aerobe prin lipsa oxigenului necesar  acestora . Acest tip de filtrare mai este intalmit si sub denumirea de pre-filtrare .Cele mai multe filtre pot efectua aceasta functie .( ramane la aprecierea dvs si la necesitatile impuse de capacitatea acvariului )
Filtrarea chimica
Acest tip de filtrare elimina din acvariu substantele ramase in urma unui tratament  ( daca acesta nu sa facut intr-un acvariu de carantina )
Unele substante chimice provin din apa de la robinet ( fosfatii , silicatii) aceste substante sunt si cauza aparitiilor algelor sic el mai efficient mod de eliminare este filtrarea chimica .
Tipuri de filtre.

                                                                  

CICLUL  NITROGENULUI NH3 ( AZOTULUI ) IN ACVARIU

Picture

TIPURI DE FILTRE INTALNITE IN ACVARISTICA DE APA DULCE

Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture