AMENAJAREA  ACVARIULUI  DE RECIF

   INTR-UN ACVARIU DE RECIF SE VOR INTALNI : PESTI , NEVERTEBRATE ,CORALI SI ALTE VIETATI , in acest tip de acvariu totul pare sa aibe viata piatra,nisipul (de unde si intalnirea in acvaristica cu termeni ciudati in prima faza "piatra vie , nisip viu")
Prin acvariu de recif se intelege mentinerea unui echilibru intre vietatile care populeaza acvariu. Acest lucru este o provocare si pentru un acvarist experimentat .
Garantez ca satisfactiile vor fi pa masura si ca nu veti regreta nici un minut “pierdut” in fata acvariului . In prezent datorita posibilitatilor tehnice exista mai multe pareri cu privire la tehnologia folosita pentru un acvriu de recif si la metodele de intretinere a acestuia.
La decizia "unde punem" acvariului trebuie sa luati in calcul urmatoarele:
1 . acvariul trebuie ferit de lumina naturala ( veti evita astfel o problema majora "algele"), nu este indicata amplasarea acvariului in fata geamurilor.
2 . evitati amplasarea acvariului in apropierea surselor de caldura (calorifer,semineu sau alte surse de caldura) osciilatiile de temperatura nu sunt indicate .Este recomandat ca temperatura sa nu oscileze cu mai mult de 0,5 C /zi.
Dupa luarea aceste decizii va puteti apuca de amenajarea acvariului.
Substratul: este indicat ca primul strat de nisip sa fie mai fin astfel veti evita acumularea de resturi care riscati sa devina toxice pentru vietatile din acvariu.
"Piatra vie" asezati primele bucatile mai mari astfel formati o baza pentru cele mici ,dar permiteti si o buna circulatie a apei( nu blocati pompele).Pentru o buna circulatie a apei  folositi pompe de putere mare( de cel putin de doua ori volumul acvariului /ora)
Asezati piatra vie in asa fel incat sa va permita curatarea geamului.
Daca se va folosi un spum asigurativa ca principiul de conectare intre acvariu si spum nu se poate infunda (chiar si partial)
Nu turnati apa dulce peste piatra vie sau nisip ( daca este viu ).
Este indicat sa folositi apa de osmuza inversa ( RO ) .Folosirea unui tip de apa neadecvat creste riscul neplacerilor .
Folositi o sare artificiala de calitate utilizati cca. 33 gr/litru ,lasati pompele de recirculare sa functioneze minim 24 de ore apoi puteti porni sistemele de filtrare.
dupa care ...............................asteptati .
( dureaza intre 1-7 saptamani pana cand acvariu va fi gata sa primeasca animalele)
Exista modatitati de scurtare a acestei perioade ,pentru aceasta folositi produsele existente in comert sau apelati la cateva " trucuri "
folositi 1-2 pesti mai rezistenti (de talie mica daca se poate si ieftini),"ingropati in substrat ceva hrana pt. pesti acest lucru va duce la o crestere a amoniacului din apa favorizand inmultirea bacteriilor (acestea se hranesc cu amoniac)
Dupa ciclare (in prealabil se fac testele necesare) se pot introduce animalele primele cele de talie mica astfel se se vor evita micile "certuri".

 
Picture